top of page

PRESS

REVIEWS

Anna Engström, U-port, hymn.se 2/8 2015

"Tänk er att Little Richard och Blondie skulle få ett kärleksbarn. Det barnet skulle låta som The Vanjas. Kvartetten har tagit allt som var kul under 50-och 60-talet och gjort något nytt, underhållande och fruktansvärt bra av det. De är ett liveband till hundra procent... ...Det är rått och ösigt hela vägen och det är inte förrän efteråt man inser vad man varit med om... ...Det är hennes kaxiga utstrålning och röst som gör att The Vanjas slår andra rock n’ roll band på fingrarna. Texterna som handlar om hjärta, smärta och om att vara förbannad skriks ut. Ibland i, och ibland utanför mikrofonen... ...Man glömmer snabbt att man faktiskt har hört det många gånger tidigare för The Vanjas trollbinder med sin högljudda energi och man får liksom aldrig tid att tänka efter. Det dansas, gapas, hoppas och delas ut skivor. Och hux flux så är det slut..."

 

 

Karin F & Albin Ström, Parkfesten i Nora, 18/7 2015

"...Men den stora överraskningen kom att bli The Vanjas som fullständigt golvade alla danstvehågsna med sin twistrockpunk- en explosiv urladdning med en kärleksfull blinkning till 1960-talets början. Vanja Lo – silverlamérad sångerska i det för övrigt stilenligt rödklädda kostymerade bandet gav inte publiken en chans att låta bli att dansa loss. Och de tog den. Vilken musikalisk och scenisk krafturladdning!... ... Tänk att rocken/twisten fortfarande har en framtid. Och att den kommer från Sverige – med the Vanjas. Jerry Lee Lewis skulle ha domnat vid pianot om han haft möjlighet att se och uppleva det mesta rockbandet genom tiderna The Vanjas..."

 

 

Andreas Homane, Corren.se, 26/3 2015

"Men efter 13 år har någon äntligen matchat Danko Jones på scen i Linköping. Då slog han sig blodig i ett smått maniskt framträdande på Herrgårn. I torsdags kväll visade sig Vanja Renberg i the Vanjas. Hon är så infernaliskt cool att jag knappt vet vart jag ska ta vägen när hon fullständigt tar över scenen. Tillsammans med de supertighta musikerna i bandet är de en uppenbarelse som det inte går att värja sig mot. De har slagit in en stenhård kil av punkrock mitt i sin 60-talspop, och det finns ingen ursäkt i hela världen att missa dem..."

 

 

Simon Strinnholm, Värmlands Folkblad, 21/2 2014

Hade jag haft långt hår så dra mig baklänges vad jag hade skakat det. The Vanjas debutalbum Sings and plays rock ’n roll är en frisk fläkt i ett småvemodigt svenskt musiklandskap. Eller nej förresten. Det är mer som en bomb i fredstider.

 

Redan på första låten börjar benen rycka, armarna flyga och huvudet gunga. Forget about that är klassisk rockabilly toppad med skränig garage och det gifter sig givetvis alldeles utmärkt. Gunget fortsätter rakt igenom skivan där Vanja Lo och hennes kumpaner blandar texter om att glömma det där exet till att falla handlöst för en annan och bara lämna det nuvarande.

 

Stockholmarna har gjort en riktigt bra debutskiva som höjer förväntningarna inför vad som komma skall.

 

 

Björn popgeni blogg 5/12 2013

Visst är det så att vi på Popgeni redaktionen som bäst kliar våra smaklökar för att försöka sammanfatta vad som musikaliskt berört oss mest under 2013. Men det hindrar oss inte från att redan blicka in i 2014. Och speciellt inte när det handlar om ett nytt album från Stockholm baserade The Vanjas.

 

"The Vanjas Sings And Plays Rock'n'roll" ser dagens ljus i slutet av januari men redan nu finns ovanstående video på "Forget About That" som en oemotståndlig teaser. Bränslet kommer från 50- och 60-tals soul, rhythm’n’blues och garagerock och det behövs inte många sekunder för att inse att sångerskan Vanja Lo är något extra.

 

Tillsammans med, Bon Ton, bas, Mr. Magnatone, gitarr och The Swinger, trummor, har Vanja lånat, plankat och vinklat med egen profil under ett antal år nu för att idag vara sylvassa. Det kryddat med massor av attityd, energi och känsla, kolla liveklippet nedan, gör att man 2014 kommer att leverera rock'n'roll som man bara inte kan motstå.

 

 

Lollo Asplund, Corren, 19/2 2014

Längtar du efter att höra lite hederlig garagerock? Då ska du kolla upp The Vanjas debutalbum. Stockholmsbandet lägger i högsta växeln redan från början. För att sedan öka. Precis som det ska va.

 

I The Vanjas ryggsäck samsas Larry Williams 50-talsrock med Blondies 70-talsdito. Brittiska The Who finns också bland influenserna liksom amerikanska The Sonics. Distade gitarrer men ändå ganska mycket luft i kompet skapar dynamik.

 

The Vanjas lever högt på sin sångerska Vanja Lo. (Stefan Sundströms dotter). En kraftfull och karismatisk skivdebutant.

Hon har helt enkelt det där odefinierade "det" och ska bli spännande att följa.

 

 

Mathilda Dahlgren, Gaffa, 21/2 2014

Utstrålar kaxig självständighet – inget krampaktigt kramande.

Ingen förtjänar att jämföras med sina musciserande, kända släktingar. Men i Vanja Renbergs fall måste man bara ta upp att hon är dotter till Stefan Sundström. Hon har en ärlig drivkraft, en energi att skapa något "på riktigt", som tycks ligga i generna. Inget elektroniskt mixande utan instrumenten avslöjar allt på egen hand. Gitarristen vet hur han ska använda sin skicklighet och samtidigt få det att låta skitigt bluesigt på rätt sätt.

 

Bandnamnet låter som ett dansband och det kan stämma om man förflyttar ordets betydelse tillbaka till 60-talet, när folkparkerna var som hetast. Gänget säger själva att de vill att man ska dansa till deras musik och då menar de förmodligen en mer frigörande, punkigt twistad form än de utnötta och inrutade parturerna, men ändå med stil.

 

Rock'n'roll behöver inte betyda förfall. Men man får gå ut och ta en nypa luft mellan varven. Det gäller att inte ha några ömma leder, för det går fort. Den här musiken utstrålar kaxig självständighet, inget krampaktigt kramande, och Vanja själv låter lite som en ung Chrissie Hynde med James Brown som sånglärare och Chubby Checker som koreograf.

 

I vår tid är det modernt med second hand och då behövs även musikens dåtidsluckor fyllas, så man blir lika förväntansfull som när lucka 24 ska öppnas i adventskalendern.

 

 

Ulf Gustavsson, Uppsala nya tidning, 25/2 2014

Ett vilt och ostyrigt rock´n roll-band. Bäst är The Vanjas när de trycker gasen i absoluta botten. En svettig replokal någonstans i Mellansverige på 1960-talet. Ett vilt och ostyrigt rock´n roll-band med den utlevelsefulla sångerskan Vanja Renberg i spetsen lägger ihop sina influenser av amerikansk rotrock och soul med tidig brittisk brittpop, med energiläget på max och sikte på att publiken omöjligen ska kunna sitta still. Dags för en skakig twist eller shake med The Vanjas - även om året är 2014 och bandets adrenalinstinna debut har en tydlig retrokänsla. Bäst när de trycker gasen i absoluta botten, som i "Second hand" och "Oh baby". 

bottom of page